slot


Ik hield jouw adem in mijn adem vast,
In de kring van het kronkelen mijn lot.
Ik schreef jouw naam in het stof op een kast.
Ik had jouw liefde lief tot op het bot,
Ik haatte jouw haat als mijn genot.
  Alle dagen herhalen de vragen
Alle nachten herhalen de dagen,
& De dag wil naar nacht, de nacht naar dag
Om elkaar met elkaar te behagen.
  Niets is het slot, niets dat niemand vermag.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.