troost


Elk uur dat ik alhier tot mij verduur
Elke seconde dat ik mij word,
Hier, gevangen in de nood van de duur,
Elk ogenblik,  niets, waarin ik mij stort,
Zegt wat ik ben, naam voor wat er mij schort:
Elke adem in, alle adem uit, stilstand
In beweging, hint, afwijkende hand
Vertraging van de schande, zegen, huid
Die zich om de leugen spant, het verband
Is lopende tijd, gebrek aan geluid.

LYLIA, een reeks van 449 dizains is een hedendaagse herschikking van de Délie van Maurice Scève, een werk, verschenen in 1544, dat op haar beurt veelvuldig verwijst naar de 366 canzioniere (del vario stile) van Francesco Petrarca’s grote Liedboek. Een dizain, in de strikte vorm die Scève (en ook ik nu) hanteerde, bestaat uit tien verzen van tien lettergrepen in een vast rijmschema (ababbccdcd).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.