declamatiecyclus van een verbigram


aselestein
1/10 van een reguliere declamatie van het verbigram ‘selesteina’

De 5 NKdeE Verbigrammata zijn artificiële lettercombinaties met een min of meer omschreven toegekende inhoud die bedoeld zijn als aanknopingspunt bij het meditatief declameren ervan (zie daarvoor het pdf-bestand met hun Engelstalige definietsels).

Een reguliere declamatie ‘omschrijft’ per blad een letter van het verbigram met het volledige verbigram in evenveel cycli als het verbigram letters heeft. De volgorde van de letters is door het verbigram bepaald, maar in elke cyclus begint men het verbigram aansluitend te schrijven met een andere letter, waarbij de laatste letter van de vorige cyclus de eerste van de nieuwe wordt.

Op die manier beslaat een volledige declamatie van het verbigram ‘selesteina’ 10×10 bladen met omschrijvingen, zodat men met het afval ervan onderstaand vierkant kan vormen. De rijen vormen de ‘staat’ van het gehanteerde verbigram.

S E L E S T E I N A
A S E L E S T E I N
N A S E L E S T E I
I N A S E L E S T E
E I N A S E L E S T
T E I N A S E L E S
S T E I N A S E L E
E S T E I N A S E L
L E S T E I N A S E
E L E S T E I N A S

Tijdens de declamatie poogt men voor zichzelf ‘inhoud’ te geven aan de cyclus die men doorloopt, dwz het verbigram in de lettervolgorde die men hanteert. Deze ‘inhoud’ valt samen met het geheel van ervaringen die men al schrijvende heeft beleefd en is derhalve onmededeelbaar maar toch reëel. Vandaar dat men het Afval van Schoonschrift in meditatieve trant als ‘onleesbaar’ beschouwt,  men zou het enkel kunnen ‘lezen’ door het ‘over te schrijven’ maar elke transcriptie is natuurlijk afwijkend van het origineel.

Op de foto boven een doorlopen cyclus begonnen in de ‘selesteina’-staat met de laatste drie letters in de ‘aselestein’-staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.