Harusmuze #390

390 – de dood beëindigt een teveel aan onderscheid

hexagram 18 –   (gǔ) – “Rot”

input

https://dirkvekemans.com/2018/08/14/harusmuze-58/

in ons lopende angstonderzoek is de dood uiteraard het ultieme ‘voorwerp’. daarmee is alles al bijna gezegd want de dood is ultiem in het volhouden van de zijnsillusie en lijkt in alles op de sluitsteen van de functie ‘voorwerp’ zelf, niet alleen als voorwerp van de angst, maar daar, in die greep (configuratie/opstelling) wordt het wel glashelder : de angst is steevast angst voor het onbekende en in die zin is de dood haast de definitie van het onbekende.

maar goed: het is niet voor niks dat je duizenden levens zou kunnen vullen enkel met te lezen wat er ooit – in de levende literatuur – allemaal over de dood geschreven is.

de levende literatuur, overigens , is het geheel van teksten dat op een bepaald moment in de tijd als literatuur gelezen wordt. gelezen è, niet in de kast gezet.

soit, we doen ons onderzoek gewoon verder zoals we het gewoon zijn: al schrijvende, op de grens van onze onwetendheid, en daardoor die grens verleggende.

dat de dood niet bestaat is een oude boutade, maar daarom niet minder geldig: de overgang van leven naar niet-leven voor een subject ‘is wat het is’, namelijk een overgang, een tijdsaanduiding die dan nog ’s uitmunt in vaagheid.
de wetsdokter mag dan wel een tijdstip van overlijden vastleggen, dat is niet meer dan verdict, een juridische uitspraak. de rechtsgeldigheid maakt van de dood geen voorwerp, dat doen de levenden middels in het beste geval vage metonymie maar meestal uitzinnig exuberant metaforisch taalgebruik dat voornamelijk een vervagen, weghouden, verbloemen, ja zelfs verbannen van het sterven als hoofdfunctie heeft.
de recursieve werking van de emoties als emotie-opwekkers is ons bij de afschuw al niet ontgaan, hier vervult het ultieme voorwerp van de angst, de dood op voorbeeldige wijze de rol van angstverwekker.
het voorbeeld vindt gretige aftrek: horrorverhalen schrijf je door te schrijven dat het beangstigend is wat je schrijft. een goed griezelverhaal bestaat uit niet veel meer dan beweringen dat het verschrikkelijk griezelig.

de dood is dan ook morsdood. verschrikkelijk dood als je dood vanuit de constituerende emotie benadert, banaal dood als je het emotieloos bekijkt.
dan is de dood gewoon de vaststelling van een wetmatigheid in de natuur zoals we die alom ervaren. vanuit de Bewegingsleer zegt de Harusmuze dan met de vanzelfsprekendheid van een weerbericht dat de dood benoemt kan worden wanneer het bestaande onderscheid van een leven t.o.v. zichzelf, het andere leven of het levenloze gebeuren een geheel van informatieloze data betreft, wanneer het niet langer nuttig is om van een benoemd leven gewag te maken in het zicht van de waarneembare data.

het teveel aan onderscheid dat beëindigd wordt, ‘het dode’ krijgt dan de functie om de heersende gedachten (het voortleven van het afgestorvene) af te keren van de levenssporen (het lijk) en die gedachten af te schermen zodat ze de beste kans op overleven hebben (het lijk ontkent immers meteen en radicaal de herinnering die het opwekt).

voor de Gignomenologie is het dan ook heel erg simpel en duidelijk wat de dood betreft, we noemen dit wel ’s de wederkerige definitie van Brol: wat er dood is, is Brol (en omgekeerd)

scève

Toutes les fois que je voy eslever
Tes haultz sourcilz, & leurs cornes ployer
Pour me vouloir mortellement grever,
Ou tes durs traictz dessus moy employer,
L’Ame craignant si dangereux loyer,
Se pert en moy, comme toute paoureuse,
O si tu es de mon vivre amoureuse,
De si doulx arcz ne crains la fureur telle.
Car eulx cuidantz donner mort doloureuse,
Me donnent vie heureuse, & immortelle.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.