Harusmuze #405

22B101

405 – het verstand moet het verstand al verliezen wil het zichzelf kunnen begrijpen

hexagram 21 噬嗑 (shì kè) – “Doorknagen”

input

https://dirkvekemans.com/2018/07/30/harusmuze-43-reconstructie/

commentaar

we begrijpen ons begrijpen niet. we doen ons best maar ons verstand zit in de weg van het verstaan. het is zelfs zo, vermoed ik, dat het ons onbegrip is voor ons eigen begrijpen dat verhindert dat we tot een een gemaakte natuurkundige theorie kunnen komen. dat ik dat vermoed en niet weet ligt vooral aan mij omdat ik niet uitgelegd krijg wat het probleem is, maar ik denk dat niemand dat kan of ooit zal kunnen, omdat het probleem nu net er een is van onbegrip, van het onvatbare.

over het onvatbare, het onzegbare, the ineffable zijn zovele boeken volgeschreven dat je 20 levens nodig hebt minstens om er een deftige index van op te maken: er bestaat meer geschreven prul over het onzegbare dan dat je ooit gelezen krijgt. het onzegbare is dus ineens ook onleesbaar. lap.

nu dat komt ook wel omdat het onzegbare ontzettend vaak als excuus gebruik wordt om de Grootste BS ter Wereld aan de man te brengen. De Grootste BS ter Wereld is de Grootste BS ter Wereld omdat als je denkt als je weer zo iets ongelooflijks shitty hebt gehoor, ha dit is het , dit moet wellicht wel de Grootste BS ter Wereld zijn, dan komt er altijd wel iemand met nog grotere BS aandraven om te bewijzen dat het toch wel Waar is, allez ziet ge dat nu niet.

sèg, ff tussendoor en onder ons: het Zijn bestaat niet è kinders, en de Dingen zijn fictie. ik moet het zo te pas en te onpas wel ’s laten vallen, want de gedachte moet een gewoonte worden in uw brein, zodat het lijkt alsof ze echt is, Waar, dat ze Bestaat.

en als ik u dan zover gekregen heb, dat ge dat ‘voelt’ en ‘ervaart’, dat het Zijn en de Dingen een fictie zijn, dan zeg ik natuurlijk direct: ‘awel ziet ge nu wel: ge zijt ervan overtuigd nu dat de gedachte van het Zijn als fictie, bestaat. Q.E.D.

en dan moet ik wel ff wachten altijd tot uw frank valt, hihi.

(dat is het omgekeerde Parmenides-maneuver è kinders: ouwe P. leidde het Zijn af uit het Niet-Zijn, ik doe ewa aan reverse-engeneering om het aangemaakte terug naar af te voeren. helaas krijg ik daarmee al de ondertussen aangemaakte grotshit van Plato en consoorten niet meer ongedaan gemaakt: het Rot is ongenadig! geen Terugkeer mogelijk! snif.)

tja ge kunt niet anders è, want geen mens kan ‘denken’ zonder Zijn of zonder Dingen. zonder Zijn of Dingen ‘werkt’ het verstand niet.

ha ziet, we komen bijna terug uit bij ons begintreintje. kom, spring ff mee:

misschien is het onzegbare gewoon wat er gebeurt als je met begrip het begrip probeert te vatten, gewoon omdat iets nou eenmaal niet twee keer terzelfdertijd kan gebeuren (bezwaar A) maar ook omdat je geen afstand kan nemen tot het begrijpen zelf terwijl het begrip nou net die afstand nodig hebt: je geraakt niet naar het Buiten van het begrip (bezwaar B). het feit dat bezwaar A en bezwaar B door toedoen van de relativiteit in elkaar haken tot bezwaar A-B (je hebt geen tijd of geen plaats om het begrip te begrijpen) bewijst eigenlijk al dat je er ook met de hedendaagse fysica niet uitgeraakt.

in de meeste klassieke epistemologische stelsels, die allemaal gebaseerd zijn op het Zijn van de Dingen wordt het begrip in zoverre het begrepen is dan ‘bewaard’ als een Zijnde in de kennis dat vervolgens slechts dient aangevuld te worden door het Ontbrekende.

maar ja al die bewaarde kennis ‘begrijp’ je niet è want elke lezing ervan zorgt voor limietsgewijze sprong in de graad van ingewikkeldheid: terwijl je de lezing begint te begrijpen verdwijnt het begrip in het begrijpen van de lezing. ge kunt het begrip niet laten gebeuren terwijl je aan het begrijpen bent è.

slimmeke.

de oplossing zou natuurlijk zijn: onze ‘intelligentie’ elders en voldoende anders laten gebeuren zodat we die kunnen begrijpen en het ons laten begrijpen door die intelligentie.
helaas moeten we het daartoe eerst eens raken over wat ‘verstand’, ‘intelligentie’ en ‘begrip’ nu eigenlijk, euh ‘zijn’?

shit sèg, als dat hier nu niet de Grootste BS ter Wereld is, dan weet ik het nie meer hoor…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.