Harusmuze #412

412 – in een serre kan je geen problemen oplossen

hexagram 1 (qián)“Kracht”

input

https://dirkvekemans.com/2018/07/23/harusmuze-36-reconstructie/

commentaar

in deze Rotcultuur wordt een mens van kindsbeen af aangemoedigd om loemp te zijn, dus het is ook niet verwonderlijk dat velen het belang van de omstandigheden en het gereedschap bij intellectuele inspanningen schromelijk onderschatten.
ik noem het ‘intellectuele inspanning’, want je kan het huidige denken bezwaarlijk nog arbeid noemen: je wordt immers enkel nog betaald om loemp te zijn en een bestaande ‘productieve’ denktrant zo kritiekloos mogelijk verder te zetten. men heeft zich immers niet voor niks al die moeite getroost om jou al die jaren elke vorm van creativiteit en kritische zin systematisch af te leren en jou voor te bereiden op de sociale dood van het beroepsleven [cfr. ‘Social death’ van Giorgio Agamben, maar waar is uw bibliografie weer è, Vekesteek…]

van het gebrek aan respect voor het gereedschap is de literatuur een mooi voorbeeld: het belang van de middelen waarmee de schrijverij tot stand kwamen is plat- en domweg straal genegeerd, van de schrijfmachine over de eerste tekstverwerkers naar de huidige explosie van tools en middelen met het internet: iedereen doet zijn uiterste best om voor te wenden dat heel die revolutie niks afdoet aan de ‘genialiteit’ van ‘rasschrijver’ X of hypertalent Y.

X en Y zijn dan net als Z gewoon vrij begaafd in het slimmere copy-pasten, maar Y is een knap blondje en X is getrouwd met de juiste dochter van en Z is een lelijke oude viespeuk die nooit ’s wat kan inbinden bij de juiste mensen. tja.

het gebrek aan zorg bij de uitbouw van de juiste werkomstandigheden is minder evident, omdat er bv. ook niet echt intensief meer geschreven wordt, het party-hossen en de marketing slorpt daarvoor teveel van de ahum ‘auteurstijd’ op.

maar laat ons het vooral niet te veel over die marginale schrijverij hebben: de werkomstandigheden zijn ook voor wetenschappers, managers en andere serieuze lui erg belangrijk en worden vaak onderschat. Herakleitos wist al dat een droog, warm klimaat de snuggerste geesten produceert. hij legde dat verband louter intuïtief en vooral ook chauvinistisch (pun intended): recent onderzoek heeft immers aangetoond dat het menselijk brein het best functioneert rond een graad of 17 [bronvermelding è, waar is uw bronvermelding weer, Vekemans!].

De NKdeE raadt toch een iets hogere werktemperatuur aan omdat wij uitgaan van een pancorporeel en handig humaan bewustzijn: om het onderste uit de kan te halen moet ge het in uw vingers hebben, en het door gans uw lijf voelen jagen, die geniale vonken, dus geef ons maar een ideale temperatuur van 21 à 22 graden… [neologismen om te epateren da lukt wel nog precies…]

te warm is alleszins desastreus zegt ons Harusmuzeke vandaag. en inderdaad, bij het recente voorproefje van de ‘normale’ 21ste eeuwse zomer in ons land bereikte het toch al slappe peil van de Facebookblabla een wellicht historisch dieptepunt: veel meer dan” ’t is wel warm è” kwam er niet meer uit…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.