Harusmuze #419

22B110

419 – wat wij moeten doen zal nooit gebeuren zoals wij denken dat het moet gebeuren

hexagram 26大畜 (dà chù) – “Groot Vergaren”

invoer

https://dirkvekemans.com/2018/07/16/harusmuze-29-reconstructie

commentaar

wij begrijpen dan wel alles als dingen die zijn, dat zijn ze allerminst dus het is ook allerminst een verrassing dat we vooral onszelf niet begrijpen. elke vorm van intelligentie is een gebeuren, het ‘is’ geen intelligentie, het gebeuren vindt binnen de coordinaten van een bepaaalde intelligentie plaats als een ‘intelligerend gebeuren’. het gebeuren van een intelligentie is dus gekwalificeerd met de kwaliteit, de hoedanigheid van het begrijpend gebeuren, maar een hoedanigheid kan zichzelf niet detecteren en te zelfdertijd die hoedanigheid ‘behouden’ want daar is geen tijd (plaats, geld,…) voor.
het waarnemen van een hoedanigheid als hoedanigheid is immers zelf een gebeuren dat tijd/plaats/geld/energie vereist: de waarneming geldt hier als primaire fictionalisering: het waarnemen onttrekt de hoedanigheid aan het echte, een afzondering, een differentie, een eerste differance: het onttrokkene is dan een fictief object dat opgenomen wordt in het fictieve zijn: het houdt met andere woorden op te gebeuren, het is niet langer deel van de onmiddellijkheid van het echte.
als een intelligentie die niets anders is dan dit extractieproces, deze fictionalisering zichzelf probeert waar te nemen, valt de waarneming in een oneindige lus die zich dan vastzet als een afwezigheid, de aporie van Derrida: een referentie naar iets dat er niet is waarin zich een referentie bevindt naar iets dat er niet was, niet is en nooit zal zijn: het zijn dat zichzelf in het echt ontmoet.

dat is ook een vorm van beveiliging voor de intelligentie die anders niet levensvatbaar zou zijn: een ‘bewustzijn’ dat zich van zichzelf bewust is, heft zichzelf op, aja want er is niks, het gebeurt alleen in haar intelligerende hoedanigheid.

deze vaststelling heeft ook consequenties voor de waarneming: we zien / ervaren immers enkel wat we begrijpen. leren doen we als we merken dat onze waarneming ons begrip tegenspreekt, als er een verschil is dat een verschil maakt (Bateson). vandaar dat de voortgang van onze kennis (die in feite een deterioratie is van ons weten) relatief traag gaat: we doen er zo lang over omdat we eigenlijk enkel onze fouten ‘begrijpen’: kennisverwerving volgt niet voor niets de hypothetisch-deductieve methode.

maar goed, wat heeft dit alles nu met dat ‘moeten’ van ons te maken: wel, omdat de menselijke intelligentie zichzelf niet kan begrijpen (zoals ook het dierlijke bewustzijn zichzelf niet ‘ziet’, wij zien het wel maar negeren het uit culinaire overwegingen, ‘kzal de deur openlaten hier voor de vegetariers: be my guest!) ‘begrijpen we onze ‘taak’ ook volkomen verkeerd (weten wat ge moet doen is nu eenmaal een deel van de definitie van intelligentie): wat wij als onze taak zien en waarnaar wij proberen te handelen heeft wel degelijk invloed op het uiteindelijke resultaat van ons gebeuren, maar we kunnen zelf zien, in onze geschiedenis, en als ge onze planeet ewa vanop afstand bekijkt, dat dat uiteindelijke effect alleen maar desastreus kan worden genoemd. voor heel de planeet, maar vooral ook voor ons, dus H. wist maar al te goed wat hij zei toen hij beweerde dat het voor mensen niet zo goe is dat alles gebeurt zoals zij het wensen: ’t zou allicht nog honderd keer erger zijn!

gelukkig trempen wij maar wat door in onze megalomane zekerheid dat wij het summum van beschaving en intelligentie zijn, god’s persoonlijk flebke, en de uitverkoren bekroning van de schepping: geen troon is ons hoog genoeg. ondertussen raast het echte Gebeuren compleet ongemerkt door ons heen en stevent af op een totaal gewijzigde toestand waarin wij hopelijk niet zoveel meer kunnen verprutsen als we nu doen.

tot zover het goede nieuws. ik heb ewa de indruk, en de Harusmuze met mij, dat ik het slechte nieuws beter voor nen andere keer laat nu…human mind cannot bear very much reality è, hihi…

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.